DGS ile Hangi Üniversite Kaçıncı Sınıftan Başlatır?
Hem DGS sınavına girecek olanlar, hem de girmeyi düşünenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de ''hangi üniversite hangi bölüm kaçıncı sınıftan başlatır?'' sorusudur. Bu sorular son zamanlarda oldukça fazla karşımıza çıkmaya başlaması ile beraber biz de sizlere yardımcı olmak amacıyla bu konuya açıklık getirmeyi uygun gördük.
Kararın nasıl verildiği hakkında bilgi sahibi olduğumuza göre bundan sonrasında da neler yapıldığını anlatalım. Okulun kendi sistemine göre sınıfınız belirleniyor. Bazı okullar muaf olduğunuz derslere göre sizi bir sınıfa gönderirken bazıları ise ders sayınıza bakmadan rastgele olarak sınıfınızı belirliyor. Örnek verecek olursak, X üniversitesinde 6 dersten muaf olarak ikinci sınıf görünebilirken, Y üniversitesinde ise 6 dersten birinci sınıfa atanmanız mümkün olmaz. Orada ise muaf olduğunuz ders sayısına göre sınıfınıza karar verilir.
Üstte de açıklamamıza göre anlaşılacağı gibi herhangi bir sınıfta görünüyor olmanız, yalnızca o sınıfta öğrenci olduğunuz anlamına gelmemekle beraber, bazen ikinci sınıf olup, ikinci sınıfın derslerinden çok az alabilirsiniz. Bunun nedeni ise birinci sınıftan almanız gereken daha fazla ders vardır ve limitinizi onda kullanmış olmanızdan kaynaklıdır.
Kısaca belirtecek olursak, olayın oldukça değişik ve farklı parametreler içerdiğini anlayabilirsiniz. Bu nedenle sorular için tek bir yanıt bulmak oldukça zor.
Bu süreçlerin hepsi okulun açılmasından sonrasında ileteceğiniz muafiyet dilekçesi ile bailayacağından ötürü, bazı okullarda bu süreç diğerlerine göre çok daha yavaş işleyecektir. Bu sebeple okul açılsa da durumunuz tam net olmayabilir. Oldukça zorlıu bir süreç olduğunu belirtelim ancak bu yazıyı okuduktan sonra nelerle karşılacağını bildiğinizden ötürü biraz daha rahat olabilirsiniz.
Birçok kişi tüm sorularına cevabını okula gitmeden önce bulmak istiyor. Bunun için de üniversiteler ile iletişime geçiyor. Ancak bunu yaparak sadece boşa zaman harcamış olursunuz. Nedeni ise bir sorunun cevabını net olarak alamayacağınızdan, üniversite ile iletişime geçseniz bile yanlış bilgi alabilirsiniz. Çoğu zaman geçen yıldaki sistem gibi olsa da, okulun kuralları, rektörü ve hocalar da değişebilir.
0 Yorumlar